Hop til indholdet.

Værdien af et “helle”

Udfordringer og forandringer kan være både spændende, lærerige og ønskværdige. De kan også give meget energi. Nogle gange kan det endda give en dyb, meningsfuld ro.

Hvis du ligner mig, har du det fint med at være i spændingen. Det kræver bare noget af dig og det skal måske ikke være hele tiden. For selv om det giver energi, kræver det også energi. Og selv om det kan være dybt tilfredsstillende, skaber det også uro og usikkerhed. Nogle gange kaos. Derfor kan det være en god idé at finde sin egen balance imellem udviklingszone og ”helle”. Mellem spænding og ro.

Helle som en redningsvest

At skabe udfordringer på alle fronter på én gang og give dig selv (og eventuelt dine medarbejdere) en oplevelse af, at alt er i spil hele tiden, svarer til, at du ingen vaner og rutiner har i dit daglige liv og skal nytænke alle dine aktiviteter hver morgen, når du står op. Det er temmelig anstrengende! Du kan også sammenligne konstante udfordringer med at sejle midt ud på havet uden redningsvest og så hoppe i.
Det er ok at være på dybt vand, hvis man ved, at man har redningsvest på. Det er ikke nødvendigvis behageligt at blive våd eller ikke at kunne bunde, men man drukner ikke. På samme måde er det ok at kaste sig ud i nye udfordringer eller ukendte situationer, bare man ved at man har noget, der holder en oppe.

Helle som en ladestation

Men ét er at holde sig oppe. Noget andet et helle kan give dig, er muligheden for at lade op og få fornyet energi og overskud.
Den konservative formand, Søren Pape Poulsen, bliver i et interview i Berlinske den 25. juli citeret for at sige, at kæmpe forandringer i livet aldrig er behagelige. At vi altid påstår, at vi er forandringsparate, men samtidig synes, at det er rarest, når det er naboen, der kaster sig ud i noget nyt.

Hvis han har ret, tænker jeg, at det er vigtigt med noget, der ikke lige bliver lavet om, så der er energi og overskud til at sige ja til forandringerne. Et ”helle”, hvor man føler sig kompetent og oven på. Falder til ro. Eller hvad der skal til, for at man kan oparbejde fornyet overskud og energi. Som en lade station for elbiler.

Hvis man er bevidst om, at man kan trække sig tilbage til et roligt sted, er energien og overskuddet til at være i udfordringerne og det ukendte meget større. Og hvis man ved, at man ikke drukner, har man mere gåpåmod.

Så hvad fungerer som ladestation for dig? Og hvad med dine medarbejdere? Giver du dem redningsvest på eller adgang til en personlig lade station? Et sted, hvor de kan tanke energi, så de er klar til nye udfordringer.

 

Kilde: Artikel på http://karriere.jobfinder.dk/blog/find-dine-heller-3360 den 6. August 2015.